Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tuzara
Категория: Туризъм
Прочетен: 278728
Постинги: 36
Коментари: 74
Гласове: 164
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
11.08.2008 10:22 - Ще отворим ли отново музея “Заимови”?
Автор: tuzara Категория: Регионални   
Прочетен: 2652 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.08.2008 10:23


                        Открито писмо до общинското ръководство

В общината има пет началника от различен ранг, които отговарят за културата. И комисия в Общинския съвет. Как на един поне от тях не направи впечатление, че музей “Заимови” в Скобелевия парк вече почти двадесет години е със затворени врати? При това положение да се надяваме ли, че общинското ръководство, което досега е показвало културно отношение към плевенските светини, най-после ще прояви по-високо чувство за отговорност.
Но надеждата умира последна.
Та нали военно-историческите музеи са гордост за Плевен, с тях градът е известен по света, заради тях е посетен от над 20 милиона туристи!
Те са създадени в периода 1902-1907 г.от национален комитет “Цар Освободител” по инициатива и под прякото ръководство на бележития революционер и общественик Стоян Заимов. Заслужено са наречени от народния поет Иван Вазов “Ерусалими на българската признателност”.
С царски указ от 15 август 1908 г. е създадена Дирекция на военно-историческите музеи, за която в Скобелевия парк е изградена специална сграда, в която живее и работи назначеният за директор Стоян Заимов. След смъртта му през 1932 г. сградата е превърната в негов музей. След 9 септември 1944 г. тук е отделено място и за кът на сина му, бележития антифашист ген. Владимир Заимов. Така къщата-музей става един от военно-историческите музеи.
През тази година ще честваме и 100 години от обявяването на независимостта на България, за която ВИМ имат значителен принос, който винаги е премълчаван. Многозначителен е фактът, че независимостта е обявена само година след откриването на музеите. Разбира се, би било опростено да се посочи, че едното е определящо за другото. Но неслучайно Фердинанд е благосклонен към изграждането на паметниците на признателността. На него му е нужно съдействието на Русия, за да се неутрализира противодействието на Великите сили при осъществяване намерението му да обяви България за независима и да стане цар. Това е нарушение на решенията на Берлинският договор от 1878г. И Фердинанд постига целта си. Русия го подкрепя не само морално, но и материално. Опрощава на Турция дълг от 125 милиона франка, които тя дължи по силата на Санстефанския мирен договор. В замяна България се задължава да изплати на Русия 82 милиона, които тя така и не плаща. С тази сделка се изглаждат отношенията между България и Турция, които са били пред война.
Стогодишнината от обявяването на независимостта на България, а и на дирекцията на военно-историческите музеи са повод да си спомним, че близо двадесет години вече музеят “Заимови” е затворен за посетители и около него Скобелевият парк пустее. Като причина се изтъкват множеството разбивания на музея и кражбата на експонати. Някогашният директор посочва, че за 3 години музеят е “поругаван” 30 пъти и го казва така, като че ли не носи никаква отговорност. Най-лесното беше да се приберат във фонда експонатите, да се хлопнат кепенците и се сложи катинар. Новото ръководство обаче веднага осигури средства за охрана на целия парк-музей.
Така, затворен, музей “Заимови” посреща 100-годишния юбилей на дирекцията.
Вярно е, че изникна проблем с включването в експозицията на ген. Владимир Заимов, който не е симпатичен на новите демократи.
Изглежда ръководството на ВИМ не може само да реши въпроса за оставането на Владимир Заимов в един музей със Стоян Заимов. Но това не значи, че проблемът е нерешим! Необходимо е само назначаването на експертен съвет от Общината, при спазване на изискването членовете на този съвет да оставят настрана политическите си пристрастия. Нека експертите да кажат дали музеят да остане къща-музей “Стоян и Владимир Заимови”, както досега, или да бъде само “Стоян Заимов”. И за няколко месеца да отвори врати. Необходими са малко средства, ремонт на сградата беше извършен, а Дирекцията разполага с достатъчно експонати.
Като втора стъпка трябва да се реши въпросът с втората празна постройка, създадена за мемориал на ген. Владимир Заимов. Нейният характер също трябва да се реши от експертен съвет. Там може да се устрои експозиция-мемориал за помощта на българите през Освободителната война. В сегашните експозиции приносът им е слабо отразен, макар че заслугите им за Освобождението са значителни.
Общественият комитет, който представлявам, е доказал своята ефективност.
Обръщаме се към общинското ръководство с молба да обърне повече внимание на стогодишнината на Дирекция “ВИМ” и най-после да реши въпроса с отварянето на музей “Заимови”.

Димитър Радев


секретар-говорител на Обществен комитет за подпомагане на ВИМ





Тагове:   Отново,   музея,   отворим,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

Блогрол
1. Полезни сайтове за плевен
2. Повече за ПЛЕВЕН
3. Моите фаворити - магазини и сервизи за компютри
4. РАЯТ САМО НА 48 км. ОТ ПЛЕВЕН (КРУШУНА)
5. Забавно: Зодиите в различни ситуации
6. НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ "БЪЛГАРСКИТЕ СИМВОЛИ"
7. Плевенски интернет камери
8. Плевенски инженер измисли как най-масовите руски автомобили - “Лада” и “Москвич”, с газови уредби да се сдобият с климатици.
9. Екопътека в местността "Чернелка"
10. ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
11. Къде може да се разхладим в жегите според общината
12. Туристическа реклама
13. Най-старата изба на Балканите ще развива винен туризъм
14. Геопарк Искър-Панега/ гр.Луковит
15. ПРИРОДЕН ПАРК "ПЕРСИНА" гр. Белене
16. МУЗЕЙ НА ВИНОТО (парк Кайлъка)
17. Каталог
18. лични снимки
19. Плевен ще има алея за разходка на домашни любимци
20. "Мис Модел на България" започва в Плевен на 9 август
21. Кметът на Плевен гони роми
22. Античен град УЛПИЯ ЕСКУС - с. Гиген
23. Шишмановата крепост в гр. Никопол
24. Парк "Генерал Лавров" край с. Горни Дъбник
25. Ще отворим ли отново музея “Заимови”?
26. Крепостта Сторгозия
27. Панорама "Плевенска епопея"
28. Реселешките кукли - село Реселец
29. Музеи