Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tuzara
Категория: Туризъм
Прочетен: 278729
Постинги: 36
Коментари: 74
Гласове: 164
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
03.08.2008 11:22 - Шишмановата крепост в гр. Никопол
Автор: tuzara Категория: Туризъм   
Прочетен: 13621 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 03.08.2008 11:59


Две крепостни стени пазели дунавското пристанище Никопол е последното убежище на Шишман С падането на града рухва второто ни царство

image



На хълм до западния край на град Никопол се намират останките на голяма крепост. Тя е с дължина 350 и ширина 250 метра. Археологическите разкопки са разкрили части от крепостната стена, сгради от Второто българско царство. Крепостните стени, преустройвани през османската епоха, в основната си част са били построени през ХII-ХIV в. Градежът е от дялан камък, бял хоросан с баластра и вътрешни греди в стените, положени надлъжно и напречно. Фугите са добре измазани. Лицевите камъни, понякога с по-големи размери, са обработени. Пълнежът на стените е от дребни ломени камъни, обилно залети с хоросан.
Втора крепост, значително по-малка, е имало на ниския бряг в подножието на хълма. Там са запазени останки от две успоредни стени, които са я ограждали от изток и от запад. Те започват от склона на хълма, за който са захванати, и посоката им е към Дунав. Източната стена е с дебелина 2,60 м. Градежът на тези стени е напълно еднакъв с този на крепостта горе на хълма. Запазено е преданието, че двете стени са достигнали до Дунав.
Името на крепостта Никопол се споменава в апокрифен летопис, датиран в ХI в. Според него българският цар Никифор "създаде на Дунав Никопол". Никифор няма всред българските царе и като се има предвид, че Никопол означава "град на победата", явно е, че летописецът е имал предвид императорите Йоан Цимисхий или Василий Българоубиец.

image

По време на Второто българско царство Никопол се споменава за първи път едва в средата на ХIV в. Но той е бил вече голяма крепост, защото тук цар Иван Александър приел пратеник на венецианския дож. В последните години на Средновековна България в крепостта през 1388 г. цар Иван Шишман потърсил убежище и съгласно законите на средновековния свят Никопол станал столица на страната. Османският хронист Хюсеин ефенди нарича Иван Шишман "никополски владетел", докато друг хронист - Мехмед Нешри - отбелязва, че този български цар не е имал "по-добра и по-укрепена крепост" от Никопол.
Османските войски обсадили Никопол през 1388 г. Иван Шишман поискал мир и се съгласил да предаде на завоевателите исканата от тях крепост Силистра. Няколко години по-късно, на 17 юли 1393 г. султан Баязид I нападнал и превзел Търново. След това се насочил към дунавската столица, но не успял да я завладее. След две години обаче Никопол пада чрез измама. След битката при Ровине на 17 май 1395 г. във Влашко между тамошния войвода Мирчо Стари и султан Баязид I, османският владетел с войските си се върнал към Дунав и поискал от своя васал Иван Шишман кораби, за да се прехвърли на десния бряг. Но след като преминал реката, Баязид завладял Никопол на 3 юни 1395 г. и обезглавил Иван Шишман, а остатъка от земите му превърнал в своя област (санджак). Главен град на тази административна област станал Никопол, тъй като е бил последната царска столица. Никополският санджак имал важно значение за защитата на дунавската граница на Османската империя, а главният му град станал военно-административен център с многочислен гарнизон.
Упадъкът на Никопол започва в началото на ХVIII век, когато стартира дългата серия от руско-турски войни. А и новите икономически центрове в българските земи от края на ХVIII в. и началото на ХIХ в. оставят Никопол настрана от главните търговски пътища и той западнал в стопанско отношение.


Тагове:   крепост,   Никопол,


Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - ХХХХХХ
02.10.2010 00:54
Турците може да са били голяма сила по онова време, но явно че без измама и подмолни действия трудно са печелили - то и историята го доказва многократно....
цитирай
2. анонимен - Турците може да са били голяма сила ...
03.06.2011 20:47
анонимен написа:
Турците може да са били голяма сила по онова време, но явно че без измама и подмолни действия трудно са печелили - то и историята го доказва многократно....


Турците в началото на завоеванията си въобще не са били никаква сила.Първо са били едни наемници на Византия които опознали добре балканите и затова решили да ги превземат.Ние и другите балкански страни сме били в период на упадък и разделяне на кралството на няколко по малки.Това значително е улеснило задачата на турците :(Това беше кратка история за падането ни по турско робство
цитирай
3. анонимен - nikopol
20.06.2011 21:32
dobre4e ima o6e takiva saitove
цитирай
Търсене

Блогрол
1. Полезни сайтове за плевен
2. Повече за ПЛЕВЕН
3. Моите фаворити - магазини и сервизи за компютри
4. РАЯТ САМО НА 48 км. ОТ ПЛЕВЕН (КРУШУНА)
5. Забавно: Зодиите в различни ситуации
6. НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ "БЪЛГАРСКИТЕ СИМВОЛИ"
7. Плевенски интернет камери
8. Плевенски инженер измисли как най-масовите руски автомобили - “Лада” и “Москвич”, с газови уредби да се сдобият с климатици.
9. Екопътека в местността "Чернелка"
10. ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
11. Къде може да се разхладим в жегите според общината
12. Туристическа реклама
13. Най-старата изба на Балканите ще развива винен туризъм
14. Геопарк Искър-Панега/ гр.Луковит
15. ПРИРОДЕН ПАРК "ПЕРСИНА" гр. Белене
16. МУЗЕЙ НА ВИНОТО (парк Кайлъка)
17. Каталог
18. лични снимки
19. Плевен ще има алея за разходка на домашни любимци
20. "Мис Модел на България" започва в Плевен на 9 август
21. Кметът на Плевен гони роми
22. Античен град УЛПИЯ ЕСКУС - с. Гиген
23. Шишмановата крепост в гр. Никопол
24. Парк "Генерал Лавров" край с. Горни Дъбник
25. Ще отворим ли отново музея “Заимови”?
26. Крепостта Сторгозия
27. Панорама "Плевенска епопея"
28. Реселешките кукли - село Реселец
29. Музеи