Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tuzara
Категория: Туризъм
Прочетен: 278762
Постинги: 36
Коментари: 74
Гласове: 164
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.07.2008 12:10 - ПРИРОДЕН ПАРК "ПЕРСИНА" гр. Белене
Автор: tuzara Категория: Туризъм   
Прочетен: 4073 Коментари: 1 Гласове:
0



image ПРИРОДЕН ПАРК "ПЕРСИНА" е един от десетте природни парка в България и част от Зеления коридор за р. Дунав - най-голямата международна инициатива за възстановяване и опазване на влажните зони в Европа.
В парка се намира едно от 50-те ортологично важни места в България.
Той е част от Европейската екологична мрежа НАТУРА2000.
Тук се намира най-голямото по площ Рамсарско място в България - комплекс Беленски острови.

Природен парк "Персина" е обявен за един от най-младите природни паркове в България. Разположен е на територията на три дунавски общини: Никопол, Белене и Свищов, с обща площ от 21762,2 ха. Дирекцията на парка се намира в гр. Белене, малък, китен град на р. Дунав в плодородната Свищовско-Беленска низина. Природен парк "Персина" е уникален за България и е единствен по българското течение на р. Дунав. Обявяването му цели съхранението и възстановяването на крайдунавските влажни зони, като особено се набляга на запазване естественото състояние на многобройните острови, влизащи в границите на парка. Тук се намира и най-големия български дунавски остров - Персин (о. Белене), дал името на Природния парк.

imageНай-голямото богатство на парка са птиците. Птичият свят е богат и своеобразен. Обисани са над 170 вида. Беленският комплекс острови е определен като едно от петдесетте орнитологично важни места в България.
Обявен е за Рамсарско място през Септември 2002г., най-голямото в България, с обща площ 6898 ha.
ПП "Персина" е "дом" за световно застрашени видове като: малкия корморан, червеногушата гъска, белооката потапница, ливадния дърдавец, къдроглавия пеликан, мочурното шаварче и други.




image По време на следгнездовите скитания и миграция, многочислени ята от къдроглави пеликани, големи корморани, сиви гъски, зеленоглави патици и речни чайки се настаняват по пясъчните коси между островите.
Заливните гори, затоните и блатата на островите са от голямо значение за разможаването, храненето и почивката на голям брой видове водоплаващи и рибоядни птици.

Един от символите на парка е морският орел. Той е и една от най-редките гнездящи прици в България.
Известни са само няколко двойки за територията на цялата страна. Орелът е силно чувствителен към човешко присъствие, затова за неговото опазване са обявени два резервата "Китка" и "Милка", където човешката дейност е забранена. През последните години са установени няколко гнезда на територията на Природен парк "Персина", наблюдавани са една двойка и няколко млади птици.

От бозайниците, обитаващи Природен парк "Персина", трябва да бъде посочена речната видра включена в Приложение II на Бернската конвенция. Други характерни представители на бозайниците са лалугер, сърна, дива свиня, дива котка, черен пор, лисица.
От влечугите най-широко разпространени са обикновената водна змия, смокът голям стрелец кримският, горският и зеленият гущери и обикновена блатна костенурка. Близо до южната граница на Парка е и най-северното находище на турската боа в България.

image Представители на земноводните са кафявата крастава жаба, балканската и обикновената чесновници, червенокоремна бумка, дългокрака горска жаба, жаба дървеница, дунавският и малкият тритони и др.
Характерни за Природния парк са различни есетрови риби, дунавска скумрия(карагьоз) и включените в Червената книга видове върловка, брияна, пъпчесто попче, кеслерово попче, деветигла бодливка, михалца.
От безгръбначните животни, най-атрактивен представител безспорно е древният обитател на временни водоеми триопс, който е доживял до наши дни, почти непроменен още от ерата на динозаврите.


image
Разнообразна е и растителността в ПП "Персина". Описани са 475 вида висши растения, 163 от които са пряко свързани с наличието на вода. Нред с естествените заливни гори от върби и тополи, по-рядко ясен и бряст, се срещат някои редки и застрашени видове, като жълта водна роза, дяволски орех, блатен спореж, обикновена мехурка, плаваща лейка, лъскаволиста млечка, ръбестостъблен лук, гол сладник, блатно кокиче. Уникалният лонгозен характер на гората се дължи на добре развитите увивни стъбла на дивата лоза и хмела, както и на редките лианни видове гръцки гърбач и увивен устрел, а в последно време и на американските пришълци дива тиква и американска бодлива краставица.

видео



Тагове:   парк,   Белене,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - priroden park e interesen izani...
16.03.2009 20:36
priroden park e interesen izanimatelen mislq da go posetq
nepremenno!!!...
цитирай
Търсене

Блогрол
1. Полезни сайтове за плевен
2. Повече за ПЛЕВЕН
3. Моите фаворити - магазини и сервизи за компютри
4. РАЯТ САМО НА 48 км. ОТ ПЛЕВЕН (КРУШУНА)
5. Забавно: Зодиите в различни ситуации
6. НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ "БЪЛГАРСКИТЕ СИМВОЛИ"
7. Плевенски интернет камери
8. Плевенски инженер измисли как най-масовите руски автомобили - “Лада” и “Москвич”, с газови уредби да се сдобият с климатици.
9. Екопътека в местността "Чернелка"
10. ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
11. Къде може да се разхладим в жегите според общината
12. Туристическа реклама
13. Най-старата изба на Балканите ще развива винен туризъм
14. Геопарк Искър-Панега/ гр.Луковит
15. ПРИРОДЕН ПАРК "ПЕРСИНА" гр. Белене
16. МУЗЕЙ НА ВИНОТО (парк Кайлъка)
17. Каталог
18. лични снимки
19. Плевен ще има алея за разходка на домашни любимци
20. "Мис Модел на България" започва в Плевен на 9 август
21. Кметът на Плевен гони роми
22. Античен град УЛПИЯ ЕСКУС - с. Гиген
23. Шишмановата крепост в гр. Никопол
24. Парк "Генерал Лавров" край с. Горни Дъбник
25. Ще отворим ли отново музея “Заимови”?
26. Крепостта Сторгозия
27. Панорама "Плевенска епопея"
28. Реселешките кукли - село Реселец
29. Музеи