Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tuzara
Категория: Туризъм
Прочетен: 278064
Постинги: 36
Коментари: 74
Гласове: 164
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
14.07.2008 14:10 - ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
Автор: tuzara Категория: Туризъм   
Прочетен: 22990 Коментари: 12 Гласове:
1

Последна промяна: 25.07.2008 00:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Парк “Кайлъка”

   
imageПарк “Кайлъка” е любимо място за отдих на плевенчани и на гостите на града, разположен сред вековни дървета. Намира се в непосредствена близост до град Плевен в посока юг в долната част на живописната проломна долина на река Тученица, само на 6 км от Плевен. Площта на парка е 10 000 дка . Красивото дефиле е оформено в парк през 1946 г. по инициатива на генерал Иван Винаров и под ръководството на строителен комитет “Кайлъка”. Първият проектант на парка е архитект Тихолов. В изграждането му взема активно участие цялото плевенско гражданство. Двадесет и пет години продължава благоустрояването на парка.
imageСега паркът предлага уникално съчетаващи се възможности за разходка, отдих и развлечения. Отвесните скали високи над 20 метра са прекрасни за практикуване на скално катерене. Местността е приютила богата и разнообразна флора и фауна, където се срещат уникални за България и Балканския полуостров растения, а много от птиците и бозайниците са включени в червената книга на България. В същата местност се намират и останките от римската пътна станция “Сторгозия” и историческия “Тотлебенов вал”, сега добре укрепен малък язовир. Тук е разположена и градската зоолигическа градина. На разположение са плувни басейни, детски кът с атрактивни забавления, тенис кортове, езеро с лодки и водни колела, кътове за отдих. За доброто обслужване на гостите се грижат ресторант “Пещерата” изграден в естествена пещера, ресторант “Люляците”, и ресторант “Кошарите”. Няколко кафе-аператива предлагат бърза закуска, кафе, безалкохолни напитки, алкохол, сладоледи и други. Цялото това съчетание от природни дадености и възможности за развлечения превръщат парк “Кайлъка” в утвърдена зона за отдих.

Водна каскада    
imageПрез 1982 година е изграден Воден комплекс точно в центъра на град Плевен с площ от 10 дка, състоящ се от три уникални водни каскади, водни огледала и фонтан. Водните каскади са залята водна площ над 1 500 кв 2 с над 10 броя водопади, 763 струйници, 47 броя луминисцентни осветителни тела и 122 броя прожектори. Водните огледала са 3 броя с 410 струйници и 36 прожектора. Фонтанът има 312 струйници и 322 прожектора.
Съчетанието на вода и светлина е уникално. Целия воден комплекс представлява една вълнуваща поредица от фонтани и препятствия, които са особенно ефектни вечер, когато съчетава блясъка на фонтаните и ефекта от осветяването. Работи от април до октомври и предлага всякакви възможности за отмора. 

Възрожденски комплекс    
imageКомплексът се състои от три къщи от първата половина на ХІХ век – Бакърджиева къща, Първанова къща и Дачева къща. Разкрива елементи от централната архитектура на града с естествен преход от модерният му облик към възрожденския

 
Парк-музей "Ген.М.Д.Скобелев"    
imageПаркът е изграден в периода  1904-1907 г. на самото бойно поле и заема площ от 1200 декара. На това място по време на Третия щурм на Плевен (30 август/11 септември 1877 г.) отрядът на ген. Скобелев води кръвопролитни сражения. Долината, в която са убити и ранени над 6.500 войни, оттогава носи името “Мъртва”.
Костите на загиналите намират вечен покой в 9-те братски могили и костницата, а десетките руски оръдия от войната са подредени в батареи.
Скобелевият парк е спокоен оазис сред забързания ритъм на град Плевен, с красиви алеи и невероятна зеленина, която Ви обгръща отвсякъде.
В парка се намира и най-голямата забележителност на Плевен - панорама “Плевенска епопея 1877”.
Късноантична крепост "Сторгозия"    
imageОстанките от крепостта “Сторгозия” се намират в парк “Кайлъка” край Плевен, където е имало селища от бронзовата и желязната епоха. Тя била изградена в късната античност ІV в.-VІ в. от римляните на площ от 31 дка. Крепостните зидове са дебели 2 м, облицовани с ломени камъни, споени с бял хоросан. В крепостта са открити редица помещения с битово и административно предназначение, в източната част е разположена раннохристиянска базилика. По размери базиликата е втората по големина след царската базилика в Плиска. По форма тя е трикорабна, триабсидна с голям притвор от запад. Запазени и реставрирани са укрепителната система, раннохристиянска базилика и хореум. Съдейки по открития археологически материал това култово съоръжение е било с богата вътрешна и външна украса.
Къща-музей "Цар Освободител ІІ"    
imageКъщата на семейство Вацови е построена в навечерието на Руско-турската война 1877/78 г. С богатата си вътрешна уредба тя е типичен пример за възрожденски градски бит. В нея на 11 декември 1877 г., ден след освобождението на Плевен, тържествено е посрещнат руският император Александър ІІ, на когото е представен плененият турски маршал Осман паша. От 12 до 22 декември в този дом живее първият военен губернатор на Плевен ген. М. Д. Скобелев. При създаването на музея /1904-1907 г./ около къщата е  оформен красив парк с оригинална ограда, експонирани са две батареи от руски оръдия и бюстове на бележити командири от руската и румънската армии.
Регионален исторически музей    
image Регионалният исторически музей в град Плевен е научен и културно-просветен институт, който осъществява издирването, проучването, представянето, опазването и популяризирането на паметниците на културата, природните образци, флората и фауната на територията на Плевенска област, където са разкрити значими археологически обекти – късноантичната и ранновизантийската крепост Сторгозия край Плевен, средновековната българска крепост в Никопол, римския град Улпия Ескус при с.Гиген. Издигнат е в чест на местните граждани загинали в Сръбско-българската война през 1885 година, по италиански проект на казарма. През 1903 година е учредено Археологическо дружество, което си поставя за цел създаването на музей и започва издирване и проучване на паметници за миналото на града и района. Издирените материали за миналото на Плевен позволява на дружеството да разкрие през 1911 година музейна сбирка. image Най-значимо развитие музейното дело в Плевен бележи след 1953 година когато се създава държавен общ народен Исторически музей. От 1984 година музеят е разположен във внушителна двуетажна сграда с размери с художествено–архитектурна и историческа стойност – паметник на културата с национално значение. В резултат от безкористната патриотична дейност на три поколения музейни работници днес Историческия музей гр. Плевен е един от най-добрите музеи и с най-богатите експозиции в България, с фонд от над 180 000 бр. музейни ценности, документални и веществени свидетелства за историческата, материалната и духовната култура, образци от живата и неживата природа, които са неделима част от националното културно-историческо наследство. Експозицията е разположена в 24 зали с над 5 000 музейни ценности в пет раздела – Археология, Османско владичество и Възраждане, Етнография, Нова и най-нова история и природа. image Музейната експозиция е силно въздействаща и запомняща се. Изградена е на тематико-хронологичния принцип и колекционен метод. Нумизматичната колекция, включваща над 25 000 монети е една от най-значимите музейни колекции. Специализираната библиотека на музея разполага с над 10 000 тома научна литература и периодични издания. С високата си художествена, историческа и природонаучна стойност те са изключително ценни свидетелства не само за българската история и култура, за палеонтологичното и антропологичното минало на град Плевен и региона, но и за историята на различни култури и народи, оставили трайни дири по нашите земи.
Параклис-мавзолей "Св.Георги Победоносец"    
imageМавзолеят е един от символите на град Плевен. Намира се на площад “Възраждане”, в центъра на града. Изграден е с лептата на българския народ от Комитета “Цар Освободител Александър ІІ” с председател Стоян Заимов в периода 1903-1907 г. В създаването му участват най-добрите български архитекти, художници и скулптори от началото на ХХ в. В криптата на параклиса са положени кости на загиналите при Плевен войни от многонационалната руска имперска и от съюзническата румънска армии.
Панорама "Плевенска епопея - 1877 г."    
image Посетете Панорама “Плевенска епопея 1877г.”. Това  е единственият по рода си паметник на Балканския полуостров. Създаден е в чест на 100-годишнината от Освобождението на България от османско иго. Изграден е на хълма, намиращ се в района на Скобелевия парк музей, непосредствено до турския редут Кованлък, където по време на Третия щурм за Плевен се водят едни от най-кръвопролитните сражения. В панорамата са пресъздадени събития от Руско-турската война  1877/78 г. и Плевенската епопея. Живописните платна, експонирани в 4 зали, са дело на 11 руски и 2 български художници.
imageПерфектното съчетание на историческите факти с художественото им пресъздаване върху панорамното платно оставя незабравимо впечатление. Посетителят се пренася в далечната 1877 година и се оказва в центъра на бойното поле  от 11 септември.

Работно време:
лятно (1 май – 30 септември) 9.00 – 12.00 ч. 13.00 – 18.00 ч.
зимно (1 октомври  – 30 април) 9.00 – 12.00 ч. 12.30 – 17.00 ч.

Работи без почивен ден

Постоянна изложба - дарение "Светлин Русев"

imageНамира се на площад "Възраждане" непосредствено до Плевенската каскада.

Открита е през 1984 г. в изключително уникална сграда, дело на арх. Никола Лазаров. Един от най-известните художници на България Светлин Русев, дарява на родния си град Плевен, богата колекция от 400 картини и скулптури на световни и български майстори на изкуството. Постоянната експозиция предлага повече от 250 ценни художествени произведения. Това е най-голямото частно дарение в областта на изобразителното изкуство в България. Качеството на сбирката, която ще откриете тук е ненадмината в цяла България.

Драматичен театър "Иван Радоев"

imageНамира се до църквата "Св. Николай".

Основан е през 1919 г. Сградата, в която се помещава е обявена за паметник на архитектурата с национално значение. Интериорът е издържан в традициите на европейския градски стил от края на ХІХ век. Институтът налага своето присъствие в културния живот не само на града, но и в театралното пространство на страната. Тук бихте се наслаждавали и на изпълненията на прочутата "Плевенска Филхармония".




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. chara - прекрасно е:)
14.07.2008 14:27
цяло щастие е, че съм родена в този град, както и че живях там известно време!!!
цитирай
2. lelya - Нали и аз съм родена в Плевен та да ...
14.07.2008 15:58
Нали и аз съм родена в Плевен та да кажа браво. Не си пропуснал нито една забележителност. Кофтито е, че няма работа в града. Между другото навремето (когато бях малка и беше социализъм) имаше страхотни дискотеки. Сега как е?
цитирай
3. tuzara - Не съм съгласен с това, че няма ра...
14.07.2008 16:55
Не съм съгласен с това, че няма работа аз самият наскоро напуснах работата си и сега съм в процес на търсене.Работа има бол ,ама за съжаление както навсякаде в българия не е добре платена.Колкото до дискотеките не съм им фен ,но съм чувал добри отзиви за анаконда и бижу :)
цитирай
4. анонимен - yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...
16.03.2009 20:41
yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo gotinoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
цитирай
5. georgiev - Прекрасна статия. Поздравления!
20.04.2009 07:42
Прекрасна статия. Поздравления!
цитирай
6. анонимен - ™syper™
12.07.2009 19:51
анонимен написа:
yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo gotinoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

цитирай
7. анонимен - ™™™™
12.07.2009 19:52
straxotni snimki
цитирай
8. анонимен - панорама
15.05.2010 14:16
страхотно е
цитирай
9. анонимен - панорама
15.05.2010 14:21
няма да съжалявате ако отидете там.
цитирай
10. анонимен - много ми харесва помага и за до...
17.10.2010 13:13
много ми харесва
помага и за домашното
цитирай
11. анонимен - 0111111
26.06.2011 14:14
tezi zabeleztelnosti sa mnogo xubavi
цитирай
12. анонимен - Поздравления за добре системат...
06.09.2012 23:34
Поздравления за добре систематизираната информация!
Търсейки инфо в нета какво интересно може да разгледаме в Плевен попаднах на този блог и съм много доволна, че ясно и точно набелязах местата, които при семейната ни екскурзия да посетим.
цитирай
Търсене

Блогрол
1. Полезни сайтове за плевен
2. Повече за ПЛЕВЕН
3. Моите фаворити - магазини и сервизи за компютри
4. РАЯТ САМО НА 48 км. ОТ ПЛЕВЕН (КРУШУНА)
5. Забавно: Зодиите в различни ситуации
6. НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ "БЪЛГАРСКИТЕ СИМВОЛИ"
7. Плевенски интернет камери
8. Плевенски инженер измисли как най-масовите руски автомобили - “Лада” и “Москвич”, с газови уредби да се сдобият с климатици.
9. Екопътека в местността "Чернелка"
10. ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
11. Къде може да се разхладим в жегите според общината
12. Туристическа реклама
13. Най-старата изба на Балканите ще развива винен туризъм
14. Геопарк Искър-Панега/ гр.Луковит
15. ПРИРОДЕН ПАРК "ПЕРСИНА" гр. Белене
16. МУЗЕЙ НА ВИНОТО (парк Кайлъка)
17. Каталог
18. лични снимки
19. Плевен ще има алея за разходка на домашни любимци
20. "Мис Модел на България" започва в Плевен на 9 август
21. Кметът на Плевен гони роми
22. Античен град УЛПИЯ ЕСКУС - с. Гиген
23. Шишмановата крепост в гр. Никопол
24. Парк "Генерал Лавров" край с. Горни Дъбник
25. Ще отворим ли отново музея “Заимови”?
26. Крепостта Сторгозия
27. Панорама "Плевенска епопея"
28. Реселешките кукли - село Реселец
29. Музеи