Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tuzara
Категория: Туризъм
Прочетен: 278698
Постинги: 36
Коментари: 74
Гласове: 164
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
13.07.2008 11:07 - Плевенски инженер измисли как най-масовите руски автомобили - “Лада” и “Москвич”, с газови уредби да се сдобият с климатици.
Автор: tuzara Категория: Технологии   
Прочетен: 4552 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 13.07.2008 11:08


Плевенски инженер измисли как най-масовите руски автомобили - “Лада” и “Москвич”, с газови уредби да се сдобият с климатици. 

При това собствениците им няма да се охарчат много. 30-годишният Христо Стоянов доскоро специализирал в комуникационните технологии. Сега обаче събира от роднини и приятели по някой лев, за да реализира идеята си за серийно производство на евтина климатична уредба. Той стигнал до откритието случайно. Неговата лада, която се движи с пропан-бутан, се повредила. Оказало се, че изпарителят от уредбата й просто е останал без вода. И веднага замръзнал. Последвала кратка консултация с бащата на Христо, който е хладилен техник. Двамата установили, че движейки се по тръбите към този изпарител, горивото се охлажда. Така младият човек уредил със саморъчен климатик личната си кола. Сега само с натискане на бутон вентилаторът в ладата духа към пасажерите топло през зимата и хлад в жегата. Системата работи извън купето, с което изобретателят изключва риска от обгазяване на шофьора и пътниците. Няма лоша миризма вътре, няма екозамърсяване навън. С плъзгача на парното отопление струята студен въздух се увеличава и намалява.
Работещият двигател на колата играе ролята на компресора на един обикновен хладилник, обяснява технологията Христо. Изпарител в машината вече има. От кондензатор системата не се нуждае, защото газта заминава в горивната камера на автомобила, където изгаря, за да го задвижи. С отклонена вода от охлаждащата система на мотора се предотвратява запушване на тръбите вследствие на натрупване на скреж.
Този климатик превъзхожда фирмените системи, категоричен е плевенчанинът. Допълнението към газовата уредба на практика представлява още един изпарител с малки размери. Много е важно, че няма да се увеличи разходът на гориво както при класическите климатици, твърди Христо Стоянов. Използва се компресорът на мотора на автомобила, втори би натоварил с допълнителна работа буталата. Климатикът на Христо не работи с фреон като битовите. Използваната газ изгаря. При процеса се отделя вода и кислород и технологията не нанася никаква вреда на околната среда.
Христо е подал заявка в патентното ведомство и го е авторизирал. Подобни изобретения вече имало в Япония. Регистриран аналог на българския вариант обаче няма. Домашни хладилници с пропан-бутан пък се произвеждат и работят в Чехия. Голямата болка на Стоянов е, че идеята му се приема неохотно от големите фирми. Според него те усложняват инсталациите, за да оправдават високите си цени. Няма кой знае какъв проблем и неговата уредба да се управлява от процесор и да й се задават различни режими, но от това тя също ще поскъпне. Плевенчанинът е пратил офертата си по интернет до всички членове на Асоциацията на вносителите на автомобили в България. Изобретението на Христо ще струва максимум до 150 лева, докато фабричните са поне 4 пъти по-скъпи.


Тагове:   москвич,   лада,   как,   най,   инженер,   масовите,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - :)
22.07.2008 14:53
e pone da biahte kazali kak da se svyrjem sys toia chove shteshe da e nai dobre ! zashto dosta hora shte se interesuvat ot tova negovo zanimanie i dosta hora shte prebegnat do negovite uslugi taka che molia ako moje nekyv telefon da se ostavi tuka za da mojem da se svyrjem s nego za konsultacii !!!!!
цитирай
2. анонимен - връзка
14.04.2010 09:31
Здравейте, доста необходима информация е начина за връзка с този човек. Първоначалните ми опити да го открия се провалиха за сега... Ако някой има информация, нека да пише.
Поздрави
цитирай
Търсене

Блогрол
1. Полезни сайтове за плевен
2. Повече за ПЛЕВЕН
3. Моите фаворити - магазини и сервизи за компютри
4. РАЯТ САМО НА 48 км. ОТ ПЛЕВЕН (КРУШУНА)
5. Забавно: Зодиите в различни ситуации
6. НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ "БЪЛГАРСКИТЕ СИМВОЛИ"
7. Плевенски интернет камери
8. Плевенски инженер измисли как най-масовите руски автомобили - “Лада” и “Москвич”, с газови уредби да се сдобият с климатици.
9. Екопътека в местността "Чернелка"
10. ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
11. Къде може да се разхладим в жегите според общината
12. Туристическа реклама
13. Най-старата изба на Балканите ще развива винен туризъм
14. Геопарк Искър-Панега/ гр.Луковит
15. ПРИРОДЕН ПАРК "ПЕРСИНА" гр. Белене
16. МУЗЕЙ НА ВИНОТО (парк Кайлъка)
17. Каталог
18. лични снимки
19. Плевен ще има алея за разходка на домашни любимци
20. "Мис Модел на България" започва в Плевен на 9 август
21. Кметът на Плевен гони роми
22. Античен град УЛПИЯ ЕСКУС - с. Гиген
23. Шишмановата крепост в гр. Никопол
24. Парк "Генерал Лавров" край с. Горни Дъбник
25. Ще отворим ли отново музея “Заимови”?
26. Крепостта Сторгозия
27. Панорама "Плевенска епопея"
28. Реселешките кукли - село Реселец
29. Музеи