Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2010 15:37 - На днешния ден през 30 г. преди Христа умира Клеопатра
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 6388 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 19.12.2010 18:37


Клеопатра VII Филопатор или както е  известната по целия свят само като  Клеопатра е родена в Александрия, Египет. Още от малка се проявила като изключително умна. Била добра математичка, говорела 9 езика и имала добър търговски нюх. С гръко-македонски произход, Клеопатра се слави като първата в семейството си научила египетски език  през тяхното 300 - годишно властване над тази страна.


image
  Тя била любимка на баща си Птолемей XII и сестрите ѝ завиждали. Двете ѝ по-големи сестри починали, след като случайно или не, колесницата им за лов се блъснала, Клеопатра станала най-голямото дете.  Имала и по-малка сестра - Арсиноя.

В началото за кратко време Клеопатра управлявала с баща си, но това породило завист у Арсиноя.  Тя сипала отрова в чашата с вино на баща си -  така настъпил  краят на Птолoмей XII.

През 48 пр. Христа  съветниците на Птолемей XIII, предвождани от евнуха Потин, отстранили Клеопатра от власт и я прокудили от Египет. Сестра ѝ Арсиноя била в основата на заговора. По-късно Птолемей сам застрашил властта си, намесвайки се в делата на Римската империя. Когато Помпей пристигнал в Александрия да търси убежище от Юлий Цезар, Птолемей ХІІІ го убил, за да направи добро впечатление на Цезар. Цезар останал потресен и силно   възмутен от това предателство, че превзел  египетската столица. Там той се явява  и изиграва  ролята на арбитър в спора между Клеопатра и Птолемей за трона.  Помпей Велики  бил женен за дъщерята на Цезар, починала при раждането на сина им. След кратка война Птолемей XIII е убит и Цезар възвръща трона на Клеопатра, за да управлява заедно с Птолoмей XIV.

През зимата на 48 г. - 47 г. пр. Христа  Цезар остава в Египет.  Между  Клеопатра и Цезар се разиграва любовен роман, благодарение на който  укрепват  политическите  позиции между двете страни. Да си припомним онази известна случка, в която Клеопатра се явява пред Цезар в неговите покои, завита в един килим.

Египет остава независим, но три римски легиона били разположени там за да го пазят. Зимната връзка на Клеопатра и Цезар довела до раждането на син, наречен Птолемей XV Цезар (по прякор Цезарион, малкият Цезар). Въпреки това Цезар отказал да направи момчето свой наследник и обявявил  за свой  наследник племенника си Октавиан.


image
  Клеопатра и Цезарион посещават Рим между 46 пр. Христа  и 44 пр. Христа.   Това време съвпада с убийството на Цезар от   предатели, начело със сина му и законната му съпруга.

През 42 пр. Христа, Марк Антоний, един от триумвирите, управляващи Рим след смъртта на Цезар, призовал Клеопатра да се срещне с него в Тарс, за да засвидетелства своята лоялност. Клеопатра пристигнала  много пищно, обсипана със златни накити, а роклята й била прозрачна.  Така очаровала Марк Антоний, че той решил да прекара зимата на 42 пр. Христа - 41 пр. Христа  с нея в Александрия.

Четири години по-късно, през 37 пр. Христа, Антоний посещава отново Александрия на път за сражението му с партите. Той подновява връзката си с Клеопатра и от този момент Александрия става негов дом. Той можел да се ожени за Клеопатра по Египетските правила (такава алинея имало в документа "Светониус"), въпреки че по това време вече е бил женен за Октавия, сестра на другия от триумвирата - Октавиан.

Съществуват доста недоказани, но известни истории за Клеопатра. Една от тях е, че тя се обзаложила с Антоний, че може да похарчи десет милиона сестерции за една вечеря. Той приел облога, а на следващата вечер Клеопатра наредила да им донесат купа с много силен оцет. Свалила безценната си перлена обица, пуснала я в оцета, изчакала да се разтвори и изпила оцета до дъното.

Красотата на Клеопатра също била пословична. Легендата разказва, че обичала да се къпе в мляко. Затова винаги където и да ходела на походи или по държавни дела била следвана от цяло стадо магарици.


image

Поведението на Марк Антоний било окачествявано като скандално и възмутително от римляните, и Октавиан убедил Сената да започне война срещу Египет. През 31 пр. Христа  двете войски се срещнали в морска битка до бреговете на Акциум. Клеопатра също участвала със своя армада, но виждайки как слабо оборудваните кораби на Антоний губят от римските, тя побегнала. Антоний напуснал битката и я последвал. След битката при Акциум, Октавиан завладял Египет. Когато приближил Александрия, към него се присъединили и войските на Антоний. Марк Антоний починал от тежките рани.

Когато римските войски навлезли  в египетската столица, Клеопатра се самоубила със Свещената Кобра, нейната пазителка, дарена ѝ от храма на Слънцето. Според легендите, Слънцето я защитавало  чрез кобрата и ухапването ѝ за смъртните е фатално, но за божествата е дар. Това се е случило на 12 август 30 пр. Христа. Цезарион бил ескортиран в Индия, за да може след войната да бъде върнат обратно в Египет и да си върне властта и следователно да бъде коронован за цар.

Често се твърди, че Клеопатра е използвала асп, за да се самоубие. "Асп" означава отрови от различни змии. Но всъщност тя се самоубила  със свещената кобра, която се използвала  за екзекутиране на затворници със смъртни наказания.

Учените днес са на друго мнение. Изследователят Робърт Бианки – американски историк и изкуствовед, споделя че обезглавената статуя на Клеопатра със змия около гърдите, изложена във Ватикана, не доказва тезата за самоубийство.  Учените знаят твърде малко за истинската Клеопатра и за нейната смърт, защото римските управници са искали да се освободят от спомена за нея. Би трябвало да има повече доказателство за това, което се е случило, но днес те липсват. След  като Клеопатра била свързана с двама от най-великите мъже по онова време Цезар и Антоний, претърпява провал пред цар Ирод и Октовиан, който разгромява нейната флота в битката при Актиум. Според Бианки, от този момент римляните и техните управници започват да мразят Клеопатра, защото тя съблазнила Антоний и това причинило раздялата му със сестрата на Октавий – Октавия. Той очаквал момента, в който ще преведе Клеопатра и нейните деца през целия Рим, но когато пристигат в нейните покои, намират царицата мъртва върху позлатено легло. Тя и Марк Антоний били погребани заедно в Александрийската царска гробница. Римските управници се опитват да заличат спомена за египетската царица. Тези и други факти карат учените да смятат, че е възможно Клеопатра да не се е самоубила. Може да е била убита, за да й бъде спестен евентуален позор. Личността на Клеопатра винаги е пораждала интерес. Затова споменът  за нея  е увековечен в много пиеси и филмови постановки, написани са исторически романи.    
image
 

Източници
:
   Александър Кравчук, Дните на Клеопатра, ИК „Лакрима”, С. 1992 Змиятка около гърдите на Клеопатра не доказвала самоубийство, в-к „24 часа”, 17.03.1992

Снимки: Интернет

Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева


Авторски материал - при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!
  


Тагове:   ден,   Клеопатра,


Гласувай:
2



1. veselinka - Браво за хубавия материал!
16.08.2010 13:26
Много е интересен и има неща, които не съм знаела преди - поздравления!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3666103
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031